Blog Detay
Anasayfa / Blog / 28 Şubat Günü Ücretsiz İzin Kullanmanın Tatsız Sonuçları

28 Şubat Günü Ücretsiz İzin Kullanmanın Tatsız Sonuçları

Ücret hesaplamalarında bir garip denklem: Şubat ayı ücret hesaplaması

 

İşverenlerle işçiler arasındaki ilişkinin en temel belirleyicisi ücrettir. Ücretin hangi prensiplerle belirlendiği işçinin hakedişlerinin hesaplanması sırasında göz ardı edilemeyecek sonuçları getirir. Söz gelimi, saatlik ücretle çalışan işçi çalıştığı saat kadar ücrete hak kazanır. Bu da fiili çalışmaya bağlı olarak her ay farklı ücret tahakkuku anlamına gelir. Aylık ücretle çalışan işçi ise herhangi bir eksik çalışması olmadıkça her ay aynı ücrete hak kazanacaktır. Ücret modeli “saatlik, günlük veya aylık ücret”, işçilerin prime esas kazanç matrahlarının hesaplanmasında da temel belirleyici durumundadır. Aylık ücretle çalışan bir işçinin aylık ücreti, tüm aylar için 30 günlük ücret olarak kabul edilir. Günlük ücretle çalışan bir işçinin  ay sonunda alacağı ücret ise, ay içinde çalıştığı gün sayısı günlük ücret ile çarpılarak bulunur.

Çalışanların ücret hesaplamalarına bağlı olarak belirlenen bir başka konu da, sigorta bildirimleridir. Sosyal Sigorta düzenlemeleri gereği istisnai durumlar dışında çalışanların işe başlamadan bir gün öncesinde sigorta bildirimlerinin yapılması esastır. Sigortalılık, bir hak olmasının yanında yasal bir yükümlülüktür. Çalışan talep etse bile sigorta bildirimi yapılmaksızın çalıştırılamaz. Sigortalı işe giriş bildirimi yapılan işçi için her ay prime esas kazanç tutarları ve prim gün sayıları esas alınarak bildirimler yapılmaktadır. Herhangi bir işçinin prime esas kazancı ilgili ayda elde ettiği ücret dikkate alınarak belirlenir. Aynı zamanda, ay içinde ikramiye, prim vs. ek kazançlar elde ediliyorsa bu kazançlar da prime esas kazanç tutarının belirlenmesi sırasında dikkate alınacaktır. Prim günü sayısı ise, sigortalının ilgili ayda fiilen çalıştığı gün sayısı demektir. Ayın tamamında eksiksiz çalışan bir sigortalı için ayın kaç gün sürdüğüne bakılmaksızın 30 gün üzerinden bildirim yapılacaktır. Günlük ücretle çalışan işçiler için ise ücret almaya hak kazanılan gün sayısı o ayın prim gün sayısıdır. Kısmi zamanlı çalışan sigortalılar için her 7,5 saatlik çalışma karşılığında bir gün sigorta bildirimi yapılır.

Sigorta bildirimleri sırasında hemen herkesin zaman zaman kafa karışıklığı yaşadığı konu ise, ay içinde eksik çalışması olan sigortalıların bildirimidir. Herhangi bir işçi ayın ilk gününden sonra işe başladığında veya ayın son gününden önce işten ayrıldığında sigortalı gün sayısı önem taşır. Böyle bir durumda ilgili sigortalı için o ay çalıştığı gün sayısı dikkate alınmalıdır. Söz gelimi Ocak ayının 27. günü işten ayrılan ve Ocak ayı içinde herhangi bir eksik çalışması olmayan sigortalının ocak ayı sigorta gün sayısı 27 olacaktır. Bir başka örnek vermek gerekirse, 10 Ocak tarihinde çalışmaya başlayan ve ocak ayının sonuna dek eksiksiz çalışan sigortalı için 22 gün sigorta bildirimi yapılır. Ay içinde eksik çalışması olan sigortalılar için, fiili çalışma günleri sigorta gün sayılarıdır. Söz gelimi, Mart ayında 4 gün ücretsiz izin kullanmış bir sigortalı için “31-4=27”  27 gün sigorta bildirimi yapılacaktır. Aynı sigortalı Nisan ayı içinde 4 gün ücretsiz izin kullanırsa “30-4=26” 26 gün bildirim yapılmalıdır.

Bu kurallar ışığında, Şubat ayı bildirimleri dikkate değer farklılıklar içerir. Bir sigortalı Şubat ayının tamamında çalıştığında diğer aylarda olduğu üzere 30 gün sigorta bildirimi yapılmaktadır. Ancak; eksik çalışma veya ay içinde işe giriş&işten çıkış benzeri durumların varlığı sigortalı gün sayılarını değiştirecektir. Bu konudaki temel kural sigortalının fiili çalışma günüdür daha önce de açıklamaya çalıştığımız üzere. Bu bağlamda; Şubat ayının 2. günü çalışmaya başlayan bir işçi için Şubat ayı 28 çekiyorsa 27 gün bildirim yapılmalıdır. Bu durum, ‘’sadece bir gün eksik çalıştım, neden 27 gün bildiriliyor’’ sorularına yol açar hemen her Şubat ayında. Ancak; Sosyal Sigorta düzenlemeleri açık biçimde bu durumu kurala bağlar. Söz gelimi, 4 gün ücretsiz izin kullanımı Şubat ayında gerçekleştiğinde sigorta bildirim gün sayısı “28-4=24” 24 olacaktır. Bu detaylar, ücret hesaplamaları ve sigorta bildirimleri sırasında eksiksiz biçimde uygulanmalıdır. Öte yandan; sigortalılar için eksik gün bildirimi yapıldığında bu eksik günlere ilişkin belgelerin özlük dosyalarında saklanması, olası denetim veya incelemelerde Kamu görevlilerine sunulabilir olması da yasal bir zorunluluktur.

Şubat ayının yol açabileceği bir başka tartışma da tam bu noktada karşımıza çıkar. Herhangi bir çalışan 28 Şubat günü ücretsiz izin kullanırsa, yalnızca bir gün eksik çalışmış olsa da sigorta gün sayısı 27 gün olarak gerçekleşecektir.

 

Bizimle İletişime Geçin

Her türlü bilgi için iletişim

Bizi bu numaradan arayın