Blog Detay
Anasayfa / Blog / Pandemide Evden Çalışma

Pandemide Evden Çalışma

2000’li yılların başından beri artan teknolojik gelişmeler birçok işin dijital araçlarla yapılabilmesini sağlasa da, Covid-19 salgını ile birlikte evden çalışma, dijital yaşamda yoğunlukla yer almayı zorunlu hale getirdi. Uzaktan çalışarak, modern teknolojinin sunduğu imkanlar sayesinde aslında ofis dışında da işlerin bir şekilde yapılabildiğini hızlıca anladık. 

Covid-19 salgını ile birlikte dünyada ve ülkemizde hem günlük hayat içerisinde , hem de iş hayatında radikal değişiklikler yaşıyoruz.  Bu süreçte daha çok evde kalarak, hem günlük hayatımızı hem de iş hayatını dengelemeye çalışıyoruz.

Yüz yüze ve fiziki ortamda yapmaya alışkın olduğumuz işlerin dijital ortama taşınmasıyla birlikte , ofis toplantılarının yerini video konferanslara bırakması sonrasında ev ortamında bir video konferansa katılmak, trafikten kurtulmak ve kıyafet serbestliği gibi çalışanlar için farklı konfor alanları sağlamakta. 

Evden çalışmak çoğu kişi için cezbedici olsa da iş-yaşam çatışması yaşamak mümkün olabilir.  Ofis çalışma düzeninde dikkat dağıtıcı unsurlar pek yokken,  işler eve taşındığında kişi özellikle çocuklar, evcil hayvanlar, hobiler ve TV gibi bir dizi dikkat dağıtıcı şeyle karşı karşıya kalabilir.

Uzaktan çalışırken, iş ve özel yaşam arasında doğru dengeyi bulmak çok önemlidir.  İşleri planlamak, uygun molalar vermek veya herhangi bir iş-yaşam dengesi kurarak yönetmek gerekir. Doğru dengelerle evden çalışmak önemlidir, yoksa aralıksız çalışmanın uzun vadede iş üretkenliğini olumsuz etkilediği bilinmektedir. Çalışanın uygun bir oda, masa düzeni ve sessiz bir mekan ile işine odaklanabileceği bir ortam oluşturması da verimliliği etkileyecektir.

Evden çalışmak ilk başta hayatı kolaylaştırsa da çalışanların psikolojisi üzerinde olumsuz etkisi de olabilir. Bizler sosyal varlıklarız ve kimseyi görmeden küçük bir alanda izole şekilde çalışmak, kendimizi dünyadan soyutlanmış hissetmemize neden olabilir.

Uzmanlar, bu süreçte çalışanların zaman yönetimi, iş disiplini ve iletişim becerileri ile bu süreci yönetebileceğine, başarılı iş yerlerinin ise uzaktan çalışma koşullarında çalışanları ile iletişim halinde olarak belirli zamanlarda birlikte sosyalleşebilecekleri keyifli olanaklar ve fırsatları sunabileceğine dikkat çekiyor.

Evden çalışma modelini işverenler ve çalışanlar doğru bir strateji ile yönetilebilirlerse kişisel tatmin ve hayat kalitesi üzerinde pozitif etkisi bulunuyor. Daha fazla uyku için zaman bulabilme, daha fazla fiziksel egzersiz için fırsat,  sağlıklı beslenme olanağı, uygulanacak birtakım yöntemler ile birlikte daha verimli çalışma gibi faydalar sağlanabiliyor.

İşverenler ve çalışanlar açısından bu süreç doğru yönetilebilirse verimlilik artışı ve kaynak tasarrufu sağlanabiliyor.

 

Contact Us

Contact for all kinds of information

Contact for all kinds of information